Bør jeg vælge en tandpasta med eller uden fluor?

Når du kigger rundt på Mundfrisk.dk, vil du kunne finde tandpastaer både med og uden fluor. Du har muligvis allerede hørt, at der er en livlig diskussion blandt forskere, tandlæger og forbrugere, om man skal vælge det ene eller andet alternativ.

Her på Mundfrisk.dk vil vi lade det være helt op til dig selv at tage det endelige valg. I denne artikel forsøger vi dog at give dig et indblik i fordelene og ulemperne ved fluor, så du bedre kan træffe det rigtige valg.  

Men ved du egentlig, hvad fluor er, og hvorfor det bruges i tandpasta?

Fluor – den optimale beskyttelse mod karies

Fluor er et mineral, der findes både i vores skelet og ude i naturen bl.a. i vores drikkevand. Det har siden 1950’erne været anvendt af tandpastaproducenter til at forebygge karies. Årsagen er, at fluor ganske enkelt har en formidabel evne til at styrke tandemaljen og derigennem virke hæmmende for, at der udvikles karies.

Det er et udsagn, som Tandlægeforeningen støtter fuldt op om takket være en grundig research af tandvævet og sygdomsforhold i Tandlægebladet januar 2020 med artiklen ”Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” af Line Staun Larsen.

Fordele og ulemper ved flour

Fluor menes at være årsagen til, at der har været en nedgang i karies-tilfælde i den vestlige verden gennem de seneste årtier. Men som med alt andet er der både fordele og ulemper ved brugen af fluor.

I store mængder kan fluor udløse forgiftninger, hvorfor der også har været et stort fokus på netop mængden og behovet for at bruge fluor i tandpastaer. Der er imidlertid så tilstrækkeligt små mængder i fluor tandpasta, at det ikke burde være skadeligt. Tandlægebladet skriver i denne forbindelse:

”Et lille barn skal indtage mere end tre tuber almindelig tandpasta med fluorid på én gang og en voksen mere end 15 tuber, før det er decideret livsfarligt. Heldigvis kræves der kun meget små mængder fluorid til at kontrollere caries,” skriver Tandlægebladet januar 2020 i artiklen ”Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” af Line Staun Larsen.

Der er dog i disse år et overordnet fokus på at klarlægge, om fluor på nogen måde er skadeligt for den menneskelige organisme – selv i mindre mængder. Derudover undersøges det, om de nuværende anbefalinger er passende i forhold til den ovennævnte risiko.

På nuværende tidspunkt er der dog ikke foretaget ændringer, og det anbefales blot, at du benytter tandpastaen som anbefalet af producenten. Det kan du læse mere om hos Forbrugerrådet Tænk, der i deres uafhængige tests løbende tester skadelig kemi i forbrugerprodukter.

Fluor, fluorid og fluorerede stoffer

Det er kun positivt, at forbrugerne bekymrer sig om, hvad de putter i munden. Af og til kan der imidlertid også opstå fejltolkninger som følge af en manglende viden på området. Det har gjort sig gældende for fluor i tandpasta.

Fluor hedder teknisk set fluorid og bliver fejlagtigt ofte associeret med fluorerede stoffer, der også kendes under betegnelsen PFAS. Det er dog to vidt forskellige ting. Mens fluor er et mineral, er fluorerede stoffer kemiske forbindelser, der bl.a. findes i rengøringsmidler. Fluorerede stoffer anvendes også til at gøre eksempelvis regntøj vandafvisende.
Stofferne betragtes som skadelig kemi, da de ophober sig i både kroppen og miljøet over længere tid, hvorfor denne type kemiske forbindelser også kaldes evighedskemikalier.

Får jeg samme effekt med en tandpasta uden fluor?

Flere tandpastaproducenter har valgt at tilbyde tandpastaer uden fluor. Det har de gjort for at eliminere ethvert tvivlsspørgsmål og for at imødekomme behovet for mere ”rene produkter”.

Disse tandpastaer kan med stor sandsynlighed give dig den samme gode effekt som tandpastaerne med fluor. Dog får du ikke den samme grad af beskyttelse mod karies, når der mangler fluor i sammensætningen. Det kan derfor kræve, at du er ekstra grundig med rensningen af tænderne, ligesom du muligvis skal være en smule mere varsom med at indtage alt for mange søde sager.

Så spørgsmålet er, hvad du foretrækker? Uanset om du er til tandpasta med fluor eller uden – eller foretrækker at bruge begge dele – har vi på Mundfrisk.dk lige dét, du søger.