Hvad siger datomærkninger om produktkvaliteten?

Hvornår er noget for gammelt?

Når du køber dine fødevarer og nonfood-varer på nettet eller i det lokale supermarked, er det kun naturligt, at du som forbruger holder et vågent øje med de forskellige datomærkninger på produktet. For hvor længe kan produktet egentlig holde sig?

Inden for kategorien fødevarer er det obligatorisk at datomærke produkterne dog med få undtagelser som f.eks. frugt og varer, der som sådan ikke bliver for gamle. Informationerne skal dels være letlæselige og dels være placeret på den største overflade, så forbrugeren kan træffe et velbegrundet valg inden købet.

Inden for datomærkninger arbejder man med begreberne ”Bedst før” eller alternativt ”Mindst holdbar til” og ”Sidste anvendelsesdato”.

”Bedst før”-mærkningen bør altid betragtes som vejledende for produktkvaliteten. Anvendes produktet inden denne dato, ved du, at produktet holder en vis kvalitet. Overskrides datoen, kan produktet stadig være godt, men kvaliteten kan så småt blive forringet, hvorfor du skal begynde at bruge sanserne til at vurdere produktet med.
Der er dog ingen grund til straks at kassere et produkt, der har overskredet ”Bedst før”. Hvis produktet er uåbnet og har været opbevaret efter producentens anvisninger, kan det sagtens stadig fungere uden problemer.

”Sidste anvendelsesdato” indikerer, hvornår varen ikke længere bør anvendes og derfor skal kasseres. Efter denne dato er det forventeligt, at varen har en så dårlig kvalitet, at den kan ende med at være sundhedsskadelig ved brug eller indtagelse. Det gælder særligt for fødevarer.

Men hvad med produkter som mundskyl og tandpasta – kan de blive for gamle?

Når det kommer til produktkategorier som mundskyl, tandpasta og lignende varer, stilles der ikke de samme strenge krav til datomærkningen som med fødevarer. Adskillige producenter vælger dog stadig at bruge de forskellige datomærkninger på deres produkter bl.a. for at kunne styre, hvilket design de har på de respektive markeder.

Der vil også være mulighed for, at produktets smag, konsistens eller effektiviteten af de enkelte ingredienser kan ændre sig over tid, så teknisk set kan denne type produkter godt blive for gamle. Det er dog ikke i samme grad sundhedsfarligt at bruge en tandpasta eller mundskyl, der har overskredet ”Bedst før” eller ”Sidste anvendelsesdato”, som det f.eks. er tilfældet med fødevarer.

Med tanke på miljøet kan det faktisk betale sig at bruge produkterne, selvom de er lidt for gamle. Som regel vil produkterne være fuldt ud brugbare, hvis emballagen vel at mærke ikke har været åbnet, og produktet har været opbevaret korrekt. Synes du alligevel, at din tandpasta smager lidt forkert, kan du jo altid vælge at bruge den som rengøringsmiddel eller lign. Der er dog en god chance for, at du slet ikke opdager, at den er blevet for gammel.