Når du kigger rundt hos MundFrisk, vil du kunne finde tandpastaer både med og uden fluor. Du har muligvis allerede hørt, at der er en livlig diskussion blandt forskere, tandlæger og forbrugere, om man skal vælge det ene eller andet alternativ.
Hos MundFrisk vil vi lade det være helt op til dig selv at tage det endelige valg. I denne artikel forsøger vi dog at give dig et indblik i fordelene og ulemperne ved fluor, så du bedre kan træffe det rigtige valg.
Men ved du egentlig, hvad fluor er, og hvorfor det bruges i tandpasta?
Fluor – den optimale beskyttelse mod karies
Fluor er et mineral, der findes både i vores skelet og ude i naturen, bl.a. i vores drikkevand. Det har siden 1950’erne været anvendt af tandpastaproducenter til at forebygge karies. Årsagen er, at fluor har en formidabel evne til at styrke tandemaljen og dermed hæmme udviklingen af karies.
Dette er et udsagn, som Tandlægeforeningen støtter fuldt op om, takket være grundig forskning i tandvævet og sygdomsforhold i artiklen “Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” i Tandlægebladet januar 2020 af Line Staun Larsen.
Fordele og ulemper ved fluor
Fluor menes at være årsagen til, at der har været en nedgang i karies-tilfælde i den vestlige verden gennem de seneste årtier. Men som med alt andet er der både fordele og ulemper ved brugen af fluor.
I store mængder kan fluor udløse forgiftninger, hvorfor der også har været et stort fokus på netop mængden og behovet for at bruge fluor i tandpastaer. Dog er mængderne i fluortandpastaer tilstrækkeligt små, så de ikke burde være skadelige. Tandlægebladet skriver:
“Et lille barn skal indtage mere end tre tuber almindelig tandpasta med fluorid på én gang og en voksen mere end 15 tuber, før det er livsfarligt. Heldigvis kræves der kun meget små mængder fluorid til at kontrollere caries,” ifølge Tandlægebladet januar 2020, artiklen “Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” af Line Staun Larsen.
Der er dog et generelt fokus på at undersøge, om fluor kan være skadeligt for den menneskelige organisme – selv i mindre mængder – og om de nuværende anbefalinger er passende i forhold til denne risiko.
Indtil videre er der dog ikke foretaget ændringer, og det anbefales blot, at du benytter tandpastaen som angivet af producenten. Du kan læse mere om dette hos Forbrugerrådet Tænk, som løbende tester skadelig kemi i forbrugerprodukter.
Fluor, fluorid og fluorerede stoffer
Det er positivt, at forbrugerne bekymrer sig om, hvad de putter i munden. Nogle gange kan der dog opstå fejltolkninger som følge af en manglende viden om emnet, som det har været tilfældet med fluor i tandpasta.
Teknisk set hedder fluor “fluorid” og bliver ofte fejlagtigt associeret med fluorerede stoffer, også kendt som PFAS. Det er dog to forskellige ting. Mens fluor er et mineral, er fluorerede stoffer kemiske forbindelser, der bl.a. findes i rengøringsmidler og bruges til at gøre fx regntøj vandafvisende. Disse stoffer betragtes som skadelige, da de ophober sig i kroppen og miljøet over tid og kaldes derfor også evighedskemikalier.
Får jeg samme effekt med en tandpasta uden fluor?
Flere tandpastaproducenter tilbyder tandpastaer uden fluor for at imødekomme behovet for renere produkter. Disse tandpastaer kan muligvis give en lignende effekt som dem med fluor, men beskyttelsen mod karies vil ikke være på samme niveau uden fluor. Det kan derfor være nødvendigt at være ekstra grundig med tandbørstningen og at begrænse indtaget af søde sager.
Så hvad foretrækker du? Uanset om du vælger tandpasta med eller uden fluor – eller foretrækker at bruge begge – har vi hos MundFrisk det, du søger.
Se vores store udvalg af tandpasta, med og uden flour
Uanset om du helst vil have tandpasta med eller uden flour, så har vi det til dig: