Fluorstof (PTFE) i tandtråd – er det farligt og hvad skal du være opmærksom på?

Fluorstof(PTFE) i tandtråd – er det farligt og hvad skal du være opmærksom på?

I Danmark stiger vores bevidsthed om miljømæssig sundhed og sikkerhed – i takt med dette kigger flere og flere forbrugere nærmere på de specifikke ingredienser/materialer i deres hverdagsprodukter.

På det seneste er et bestemt materiale, brugt af nogle firmaer i deres tandtråd, kommet på tavlen i denne forbindelse. Fluorstoffet PTFE er på det seneste kommet i medierne i en debat om, hvorvidt det er skadeligt eller ej. I denne debat har TÆNK bl.a. meldt sig på banen, som konkluderer at der i 20 ud af 59 typer tandtråd kan findes PTFE.

Men er det direkte skadeligt at bruge tandtråd med PTFE og hvad skal du være opmærksom på? Det ser vi nærmere på er.

Hvad er fluorstoffer helt præcist?

Først er det vigtigt at vide, hvad PTFE, eller fluorstoffer generelt, helt præcist er. Så her får du lige den korte forklaring.

Et fluorstof, fx PTFE, er et kemisk stof – og der findes forskellige typer af disse. Primært kender vi det fra udendørstøj, hvor det bruges til at gøre tøjet mere afvisende overfor vand og skidt. Derudover bruges det også til belægning på nogle gryder og pander, i tandtråd og i mange andre hverdagsting.

Grunden til at det nu diskuteres hvorvidt PTFE skal være lovligt i tandtråd eller ej, er at fluorstoffer er et uønsket og skadeligt stof. Og da vi i forvejen udsætter for fluorstoffer flere steder i hverdagen, så stilles der spørgsmålstegn ved brugen af PTFE i tandtråd, som er noget vi putter i munden.

Men hvorfor bruger man overhovedet PTFE i tandtråd?

Før det blev almen kendt at nogle fluorstoffer er problematiske for miljøet – og muligvis også kroppen – så blev PTFE faktisk brugt som salgsargument, fordi det gør nemmere at bruge tandtråden, da den med PTFE vil glide nemmere mellem tænderne. Nogle mennesker finder det sågar helt umuligt at bruge tandtråd uden PTFE og dets egenskab.

Brugen af PTFE i tandtråd er heller ikke ulovligt, men flere virksomheder er begyndt at udfase brugen af det både grundet de negative konsekvenser for miljøet, men i høj grad også, fordi man mistænker at fluorstoffer kan give problemer med ens sundhed.

Hvad skal du vælge?

Det kan være svært at finde alternativer eller andre typer af tandtråd, hvis man har meget tætsiddende tænder, som gør tandrensningen besværlig. Derfor kan det for nogen være en nødvendighed at købe tandtråd med PTFE.

Selvom der ikke er lavet nok undersøgelser endnu og der ikke er nok dokumentation for, at PTFE i tandtråd er direkte skadeligt i sig selv, så er PTFE, og fluorstoffer generelt, noget som vi selvfølgelig skal forsøge at undgå så vidt muligt. Netop pga. de miljømæssige konsekvenser det har ift. produktionen og bortskaffelsen af det.

Så endeligt kan man konkludere, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvad der rent faktisk indeholder fluorstoffer i de ting du bruger i hverdagen – og samtidig forsøge at undgå produkter, der har dette, så vidt muligt. Men brugen af tandtråd med PTFE er indtil videre ikke noget, der kan bevises som værende direkte skadeligt for kroppen og derfor stadig helt lovligt at producere og købe.

 

Køb tandtråd med eller uden PTFE hos os

Hos os kan du både købe tandtråd med og uden PTFE – og selv vælge ud fra dine behov og præferencer.

Se vores udvalg af tandtråd uden PTFE her eller med PTFE her.