Hvad er oil pulling?

Oil pulling er det nye – og så alligevel ikke helt. For traditionen med oil pulling går flere tusind år tilbage i tiden som en del af den ayurvediske tradition. Den ayurvediske tradition tror på, at kroppen er en helhed, hvorfor den orale sundhed har en tæt tilknytning til kroppens almene velvære.

Oil pulling bygger på de samme principper, som du kender fra at gurgle med mundskyl. Der er dog en del forskelle. Hvor du med mundskyl skyller med egentlige mundskyllevæsker, bruger du olie til oil pulling.

Det er mest almindeligt, at der er sesamolie, kokosolie eller solsikkeolie i de respektive oil pulling-produkter, der dog typisk bliver tilsat skønne smage, så du får en endnu bedre oplevelse. Det vil dog unægtelig kræve en smule tilvænning at skylle munden i olie.

Modsat mundskyl skal du gerne skylle munden i længere tid med olie for at få den fulde virkning af oil pulling. Så hvor du måske skal gurgle din mundskyl i få sekunder, skal du bruge adskillige minutter på oil pulling.

Hvad er oil pulling godt for?

Så hvorfor skulle du have lyst til – endda helt frivilligt – at skylle munden med olie?

Hemmeligheden ligger i, at olien fungerer som en form for magnet inde i mundhulen. Her tiltrækker den både toksiner og bakterier fra såvel tandkød som tænder og tunge, mens du skyller munden. Det gælder derfor også om at få skubbet og trukket olien godt rundt i mundhulen. Husk, at du ikke på noget tidspunkt må synke olien.

Selvom udvindingen af toksiner og bakterier er den primære funktion ved oil pulling, har man inden for den ayurvediske tradition også altid ment, at den har haft andre gavnlige effekter for mundhygiejnen samt den almene velvære. Det tæller alt fra at rense kroppen for diverse betændelsestilstande til at blege tænderne, lindre dårlig ånde, forebygge karies og tandsten samt styrke lever og nyrer.

Der forelægger endnu ikke de store videnskabelige undersøgelser for, at oil pulling har alle de virkninger, som den ayurvediske tradition foreskriver. Mange brugere har imidlertid oplevet mange positive effekter ved oil pulling, hvorfor det også for alvor blevet populært inden for helsemiljøet.

Brug oil pulling som et supplement

Nu hvor olien kan trække toksiner til sig, er det nærliggende at tro, at oil pulling kan erstatte andre trin i din daglige mundplejerutine.

Det anbefales dog altid, at du bruger oil pulling som et supplement. Olien kan nemlig ikke tiltrække samtlige toksiner og bakterier i mundhulen – og slet ikke, hvis du døjer med dybe tandkødslommer.

Det er derfor stadig bydende nødvendigt at gøre brug af både tandbørste og mellemrumsbørster.