Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed defineres ved nedsat spytproduktion eller en ændring i spytsammensætningen. Det er et problem, som op mod 20 % af den voksne befolkning døjer med – enten i kortere eller længere intervaller.

Mundtørhed er en naturlig reaktion på stressede situationer, nervøsitet og angst, og det vil ofte være et forbigående fænomen. Til gengæld skal du være opmærksom på længerevarende mundtørhed, da den kan være decideret skadelig for mundsundheden.

Hos Mundfrisk.dk tilbyder vi adskillige produkter mod mundtørhed såsom tyggetabletter og mundskyl, der kan være med til at sætte gang i spytproduktionen.

Hvilke skader kan mundtørhed medføre?

Dit spyt er et vigtigt smøremiddel for mundhulen, og du skal som udgangspunkt gerne udlede mellem en halv til en hel liter dagligt for at kunne opretholde de nødvendige funktioner.

Du kender sikkert allerede følelsen af at være tør i munden. Det kan være uhyre ubehageligt, når spytdannelsen nedsættes, da du så først og fremmest får sværere ved at lade maden glide ned gennem svælget.
Det kan også blive sværere at tale, ligesom madrester ikke i samme grad bliver fjernet fra mellemrum og lignende. Det kan derfor være ekstra vigtigt at rense tænderne ved mundtørhed.

Det manglende spyt har dog også andre konsekvenser. Spyttet fungerer nemlig ikke udelukkende som et smøremiddel. Det er også med til at forebygge bakterievækst, ligesom det neutraliserer syre, plak og modvirker det naturlige slid på tænderne. Mangler spyttet, kan der både blive dannet mere karies, plak samt svamp.

Det er heller ikke uvant, at selve fordøjelsen kan blive påvirket, netop fordi maden ikke i samme grad bliver nedbrudt.

Hvad er længerevarende mundtørhed?

Hvis du lider af længerevarende mundtørhed, kan det være udløst af en række forskelligartede faktorer lige fra diabetes til infektioner, medicinindtag og strålebehandlinger. Sygdom kan naturligvis også være den bagvedliggende årsag.

De første tegn på mundtørhed kan være synkebesvær, en sviende fornemmelse i mundhulen samt følelsen af, at mundslimhinden klæber sig fast til tænderne.  

Vores gode tips mod mundtørhed

Hos Mundfrisk.dk kan vi hjælpe dig med alverdens nyttige produkter mod mundtørhed, der stimulerer spytdannelsen. Dog kan det være nyttigt at tænke på, hvad du indtager sideløbende af både fødevarer og væsker.

Det er eksempelvis altid et godt råd at drikke masser af vand ved mundtørhed, mens du bør undgå de mere sukkerholdige væsker, der kan være til at forstærke mundtørheden. Husk også at bruge både mellemrumsbørster og tandtråd til at holde omfanget af bakterier nede.

Som sagt kan mundtørhed være forårsaget af flere faktorer, og det kan derfor også være vidt forskelligt, hvad der fungerer i det enkelte tilfælde. Er mundtørheden eksempelvis udløst af medicin, kan det være værd at konsultere egen læge for at høre, om det eventuelt er muligt at skifte over til et andet præparat.