Bliver du ofte vækket midt om natten med den besked, at du snorker igen?
Vi kan nok alle blive enige om, at snorken ikke er det mest optimale scenarie, da det hurtigt kan forstyrre omgivelserne og give rastløse nætter. Almindelig snorken – også kendt som primær snorken – er som sådan ikke farlig, og den kan derfor bedst karakteriseres som en irritationsfaktor.
Findes der produkter mod snorken?
Hos Mundfrisk.dk har vi flere produkter, der er udviklet til at modvirke snorken, i kategorien "Stop snorken". Flere af produkterne har vist sig at have en rigtig god effekt. Det er dog også vigtigt at påpege, at dét, der virker for én person, ikke nødvendigvis virker for dig. Snorken kan nemlig være afledt af en række forskellige faktorer, og derfor kan det også være nødvendigt at prøve sig frem med forskellige produkter.
Samtidig giver det god mening at sætte sig ind i, hvad der forårsager snorken i det pågældende tilfælde. Ofte kan du med få midler finde løsningen ved eksempelvis at ændre din sovestilling eller ændre dine livsstilsvaner. Det er alment kendt, at man oftere snorker, når man ligger på ryggen, ligesom både alkohol, rygning og overvægt kan være udløsende faktorer.
Så det er svært at give svar på, om der findes en mirakelkur i netop dit tilfælde – det er som sagt meget individuelt, hvad der virker. Lider du af decideret søvnapnø, er der tale om en langt værre tilstand, der kræver lægekonsultation.
Hvorfor snorker jeg?
Så hvorfor lyder nogle mennesker som en kraftigt arbejdende damptromle midt i mørket, mens andre kan lægge sig direkte ned på madrassen og svæve lydløst ind i drømmeland?
Når du sover, vil der ske en naturlig muskelafslapning, hvorefter de øvre luftveje indsnævres. Dette medfører, at der ganske enkelt bliver mindre plads i svælget til den luft, man indånder. Vibrationerne i de forskellige dele af svælget er dét, der opfattes som snorkelyde. Så selve indsnævringen af luftvejene er årsagen til, at der opstår snorken. Der er dog som nævnt forskellige faktorer, der kan udløse snorken.
Både polypper, bihulebetændelse, forkølelse og allergiske reaktioner kan bevirke, at luftvejene bliver mere indsnævrede end normalt. Du kan også fra naturens hånd have en fysiologi, der fremmer snorken. Det tæller blandt andet forstørrede mandler, en mindre underkæbe eller en deform næseskillevæg. Alder og en større mængde fedtvæv kan også spille en rolle.
Er fysiologien ikke den udløsende faktor, kan du forsøge dig med simple løsninger som at forsøge at skabe regelmæssige søvnmønstre og undgå tilstopninger i næse og svælg.
Hvornår skal du være ekstra opmærksom på din snorken?
Du skal være ekstra opmærksom på din snorken, hvis der sker en såkaldt obstruktion af luftvejene.
Den værste tilstand er obstruktiv søvnapnø, hvor luftvejene bliver delvist eller helt lukket flere gange under søvnen, hvilket kan føles som en kvælningstilstand. Apnøerne kan vare i alt fra få sekunder til op mod flere minutter. Det er en tilstand, der i høj grad forstyrrer nattesøvnen, ligesom der sker et fald i blodets iltindhold. Med søvnapnø vil du føle dig ekstra træt om morgenen.
Følelsen af træthed og udmattelse er ofte nogle af de symptomer, du skal holde ekstra øje med i forbindelse med søvnapnø. Dog kan der også forekomme en lang række andre symptomer som irritation, depression, hovedpine og nedsat koncentrationsevne.
Er din snorken et resultat af søvnapnø, er det ikke noget, der kan behandles med produkter fra Mundfrisk.dk. Her skal du i stedet konsultere din læge, der kan foretage den nødvendige udredning.