Hos MundFrisk giver vi dig alle muligheder for at udskifte den manuelle tandbørste med en eltandbørste fra de bedste mærker på markedet, ligesom vi altid er klar med såvel originale som kompatible børstehoveder, så du kan opretholde den optimale hygiejne.
Men hvornår er det egentlig tid til at skifte børstehovederne? Hvordan sikrer du dig den bedst mulige batteritid på din eltandbørste? Og hvordan holder du den ren?
Uanset mærke og budget kan din eltandbørste kun præstere sit bedste, hvis du sørger for at vedligeholde den. Du bør som tommelfingerregel altid følge producentens specifikke anvisninger, men i denne artikel giver vi dig de vigtigste generelle tips til, hvordan du bærer dig ad med at få det bedste ud af din nye eltandbørste.
Generelt skal du forsøge at holde din eltandbørste langt væk fra fugtige omgivelser og høje temperaturer, og så er det naturligvis også altid en god idé at undgå stød mod hårde overflader, da din eltandbørste er bygget op om en fintfølende mekanik.
Batteritid: Hvornår skal jeg oplade min eltandbørste?
Der er mange gode grunde til at skifte over til en eltandbørste, og mange af fordelene har rod i det faktum, at eltandbørsten er motoriseret og kan børste tænderne med et langt større antal pulseringer end ved håndkraft. Det betyder også, at du kan fjerne en endnu større mængde plak via den grundigere polering, og dermed får du et bedre værn mod kariesdannelse og i værste fald tandkødsbetændelse.
Den motoriserede eltandbørste er også en god løsning for dig, der enten har en tendens til at trykke alt for hårdt med den manuelle tandbørste eller med tiden har fået færre kræfter til at børste tænderne. Tandbøjler kan også være en god anledning til at droppe den manuelle tandbørste.
Din eltandbørste gør brug af genopladelige batterier og er således ledningsfri, så du har fuld fleksibilitet under tandbørstningen. Det betyder imidlertid også, at du fra tid til anden får brug for at oplade din eltandbørste. Det kan være vidt forskelligt, hvor lang batteritiden og opladningstiden er for de enkelte modeller, og det kan derfor også være et af de vigtige punkter, du bør overveje inden dit køb.
Du kan dog gøre flere ting for at forlænge den samlede batterilevetid, og det handler især om, hvordan du oplader din eltandbørste – for hver opladningscyklus er med til at slide på batteriet.
Inden du går i gang med at bruge din eltandbørste, bør du oplade den til 100%. Herefter er det helt op til dig, hvordan du vil oplade tandbørsten. Du kan sætte den til opladning i det medfølgende opladerstativ over natten, så den altid er klar til brug om morgenen. Omvendt anbefaler en producent som Oral-B, at du rent faktisk venter med at oplade eltandbørsten, indtil den næsten er helt afladet – i stedet for du nærmest pr. automatik sætter den til opladning efter hver brug.
Foretrækker du at oplade din eltandbørste fra gang til gang, bør du som minimum huske at aflade eltandbørsten 100% hvert halve år, hvorefter du atter oplader den til 100%. Vil du holde batteriet i tiptop-stand, er det kort sagt nødvendigt at aflade det fra tid til anden.
Børstehoveder: Er det strengt nødvendigt at udskifte dem hver tredje måned?
Én ting er motoren og batterierne, for du kan have nok så power på din eltandbørste, men er selve børstehovedet hverken intakt eller rent, kan det nærmest være underordnet. Så du skal være indstillet på, at børstehovedet skal udskiftes med jævne mellemrum.
Som grundregel siger man, at børstehoveder til eltandbørster skal udskiftes hver tredje måned. Det behøver dog ikke være tilfældet for netop dig – måske skal du skifte langt sjældnere eller oftere. Det kommer helt og holdent an på, hvordan og hvor ofte du bruger din eltandbørste.
Bruger du som udgangspunkt din eltandbørste 2 gange dagligt, vil et interval på 3 måneder være ret passende. Du bør dog altid tage et grundigt kig på børstehårene og tjekke, hvor slidte/flossede de reelt er. Du behøver nemlig først at udskifte børstehovederne, når børstehårene begynder at flosse. Nogle modeller er udstyret med særlige sensorer, der indikerer, hvornår det er tid til en udskiftning.
Slidte børstehår minimerer effektiviteten af tandbørstningen, men det er ikke det eneste, du skal holde øje med; du skal også tænke over, hvordan du holder børstehårene rene i hverdagen og ikke lader dem være de rene bakteriebomber.
Er du lidt mindre grundig med rengøringen af dine børstehoveder, bør du udskifte dem endnu oftere end de 3 måneder. Det samme gælder, hvis du har været syg, hvor der er en reel mulighed for at overføre bakterier direkte fra børstehovedet til mundhulen. Og hvorfor udsætte dig selv for en endnu større smittefare? Her er det også vigtigt, at du ikke begynder at dele din eltandbørste med andre i familien, da det netop kan eksponere dig for endnu flere bakterier på daglig basis.
Så hvad er den bedste fremgangsmåde til at holde børstehoveder rene?
Først og fremmest skal du altid sørge for at få skyllet børstehovedet grundigt efter hver anvendelse – skyl det direkte under vandhanen. Husk her at være omhyggelig med at få fjernet enhver form for kalk og tandpasta, så du undgår produktophobninger. Efter rensningen skal du lade eltandbørsten lufttørre eller alternativt opbevare den i en lodret position, så vandet kan rinde af. Bakterier trives allerbedst i fugtige omgivelser, så en halvvåd eltandbørste vil bogstaveligt talt blive et saftigt tilholdssted.
Husk også at få renset selve håndtaget på eltandbørste – lad være med at nedsænke det direkte i vand, men brug i stedet en fugtig klud til at komme grundigt rundt om knapper og lignende, så håndtaget forbliver rent.
Eltandbørsten i opvaskemaskinen?
Nu hvor du ved, at din eltandbørste kan være en vaskeægte bakteriebombe, er det måske fristende at lade eltandbørsten tage en omgang i opvaskemaskinen fra tid til anden.
Idéen er som sagt tiltalende, og mange producenter hævder tilmed, at flere dele på eltandbørsten tåler maskinopvask. Så her kan du med rette følge producentens specifikke anbefalinger. Som udgangspunkt bør du imidlertid overveje at lade være med at gøre brug af opvaskemaskinen, da den kan være en ultrahård kost for din eltandbørste. Børstehårene kan blive beskadiget af de høje temperaturer, præcis som de forskellige metaldele.
Så hvis du følger de ovennævnte råd med at få renset børstehårene grundigt efter hver brug og sørger for at opbevare eltandbørsten stående, så de bliver lufttørret, vil du som regel være på den sikre side mht. hygiejnen.
Er du en af dem, der har brug for at få udskiftet dine børstehoveder lidt oftere end de 3 måneder? Så kan du med fordel overveje, om du vil spare penge ved at købe de kompatible børstehoveder her hos MundFrisk. De udfylder som regel den samme type funktion, men er gerne dét billigere, idet der ikke er tale om mærkevarer.
Du finder dog både kompatible og originale børstehoveder til eltandbørster her hos MundFrisk, ligesom vi naturligvis giver dig muligheden for at finde din nye eltandbørste i vores velassorterede sortiment.